Til hovedinnhold

Spotter

Spotter kan være et godt alternativ til downlight, og i mange tilfeller et bedre alternativ. Det finnes spotter som kan monteres i hullet til eksisterende downlight og det finnes stort utvalg av spotter som monteres på spottskinner.

Spotter er et mer «utenpåliggende» produkt i forhold til downlight som er innfelt i tak.

Nærbilde av dobbeltspott i taket. Foto

Hvorfor du bør velge spotter

  • Stor fleksibilitet
  • Gjør det enklere å møblere

Hvorfor velge spotter?

Fleksibilitet

Spotter gir deg stor fleksiblitet, og kan monteres de fleste steder. Du kan enten montere dem direkte i taket, eller på skinner. På noen skinner kan du kombinere spot sammen med lamper. Det er ofte enklere å møblere når du bruker spotter på skinner, for skinner monteres ofte litt lengre bort fra veggen.

Rimelig

Spotter, da spesielt på skinner, er en enklere og rimeligere innstallering enn downlight.

Hva er viktig å tenke på med spotter?

Krav og regler

Ulike krav og regler gjelder avhengig av hvilket rom du skal ha spotter i.

Bad og våtrom

Det må være 2-polt brudd på dimmer/bryter og du må unngå våte soner. Våre elektrikere vil gi deg gode råd om hvordan du kan løse dette.

Utendørs

Om du bruker spotter utendørs så må de ha en IP-klassifisering som er IP44 eller mer. Da tåler de fukten de kan bli utsatt for.

Plassering og antall

Hvor du skal plassere spottene avhenger av styrken, vinkelen på lyset og avstanden fra spotten og til det den skal lyse opp. Avstand til vegger burde være cirka 90-150 cm.

Hvis du ønsker å ha mange spotter så anbefaler vi ofte å sette dem i par, inntil hverandre. Det ser ofte mer ryddig ut enn når de står enkeltvis.

Ei stue med kombinert innebelysning av dobbelt spot, downlight og led-stripe. Foto
Spotter kombinert med andre lyskilder.

Design

Farge

Selve spotten kan du få i ulike farger. Svart og hvit er de vanligste. På noen spotter er reflektoren (området mellom kanten av spotten og lyskilden) en annen farge, som for eksempel gullfarget.

Størrelse

Det er ikke noe standard størrelse, selv om du vil oppleve at mange leverandører har forholdsvis lik størrelse på spottene. Men det finnes korte, lange, smale og videre spotter, så du bør bruke litt tid på å velge det designet du ønsker. Hvordan de lyser opp rommet kan også påvirkes av hvordan de er utformet.

Spotter på skinne eller frittstående?

Det er spotter du kan plassere fritt i taket, og noen av disse passer i samme hull som downlights. Du kan også velge spotter som plasseres på skinner i taket. Da kan du selv skyve dem til den posisjonen du ønsker, noe som kan være smart om du senere skal ommøblere, eller flytter et bilde som spotten lyser mot. På noen skinner kan du dessuten kombinere spotter med lamper.

Kan du installere spotter selv?

Du kan gjøre noe av jobben selv, men det er enkelte deler en elektriker må ta seg av. Om du planlegger å gjøre noe av jobben selv er det viktig at du avtaler dette med elektrikeren. Elektrikeren står ansvarlig for at installeringen blir gjort på en korrekt måte, og må derfor være sikker på at det du eventuelt har gjort selv er gjort på korrekt måte.

Dette kan du gjøre selv

Sammen med elektrikeren bør du planlegge jobben godt, sånn at når elektrikeren kommer har du forberedt det som du kan gjøre. Da kan elektrikeren bruke tid på det som du ikke kan gjøre selv. Det er stort sett forberedende arbeid du kan gjøre.

Dette må elektrikeren gjøre

Elektrikeren er ansvarlig for at spottene installeres på en korrekt måte. Det inkluderer å trekke ledningene, koble til spottene, legge opp bryter eller dimmer, og å dokumentere jobben, sånn at du har beviset for at dette er gjort riktig.

To spotter som brukes til å lyse opp et kjøkken. Foto

Pris for å legge opp spotter

Antall og design

Prisen for å legge opp spotter avhenger naturlig nok av hvor mange du skal ha, men også litt om hvilket design du velger. Spotter kan være forholdsvis rimelige, men også her finnes det mer eksklusive design som du kan velge. Da vil naturligvis prisen gå opp.

Tidsbruk

Den tiden elektrikeren bruker blir påvirket av hvilke spotter du velger. Dersom du skal ha spotter på skinne er det en enklere jobb for elektrikeren enn det er å plassere spottene enkeltvis i taket. Du kan også påvirke hvor mye tid elektrikeren bruker ved å bruke tid på befaring sånn at jobben kan gjøre så effektivt som mulig.

Hvor skal du ha spotter?

  • Bad og våtrom: Om du ønsker spotter her er det viktig å tenke på hvilken sone du plasserer dem, i forhold til fukt.

  • Kjøkken: Spotter kan gi godt arbeidslys over kjøkkenbenken, og lyse opp kjøkkeninnredning og inn i overskap.

  • Stue: Du kan lyse opp bilder og andre elementer du ønsker fremhevet i rommet.

  • Utendørs: Ute brukes ofte spot på spyd, for å lyse opp en busk eller et tre.

  • Korridor og gang: Her bruke spotter mest for å lyse opp bilder, garderobe og entre.

Alternativer til spotter

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å installere spotter, eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og installasjon.

Finn elektriker nå